ویزای شنگن به نوعی ویزا گفته میشود که برای 28 کشور اروپایی صادر میشود و اگر این ویزا را داشته باشید، خیلی راحت میتوانید بین این کشورها جابهجا شوید. البته برای دریافت این ویزا به منظور رفتن به کشورهای اروپایی حوزه شنگن، به مدارک و شرایط خاصی نیاز دارید که اگر آنها را نداشته باشید، به هیچ عنوان امکان رفتن به این کشورهای زیبا را نخواهید داشت. در این مقاله، اطلاعات کاملی درباره این مسئله در اختیار شما قرار خواهیم داد.
درباره منطقه شنگن
شاید زمانی که درباره ویزای شنگن صحبت میکنیم، خیلی از افراد فکر کنند که خیلی راحت میتوانند آن را به دست بیاورند و بدون هیچ مشکلی بین کشورهای این حوزه جابهجا شوند. بااینحال، باید بگوییم که این مسئله به هیچ عنوان درست نبوده و برای صدور این ویزا، سختگیریهای بسیار زیادی میشود. شاید همین مسئله موجب شده که کشورهایی که جزو حوزه شنگن شناخته میشوند، ویزای فوقالعاده با ارزشی داشته باشند.
شاید برای شما جالب باشد که بدانید بر اساس آمار و اطلاعات، متوجه شدهایم که منطقه شنگن یکی از بزرگترین مناطق جهان به شمار میرود که برای جابهجا شدن بین کشورهای مختلف آن، نیازی به ویزا ندارید. این قرارداد برای اولین بار در سال 1985 در کشور لوکزامبورگ تصویب شد و مقامات تاکنون به طور کامل به آن پایبند هستند. کشورهای عضو منطقه شنگن شامل چندین کشور عضو اتحادیه اروپا به همراه 4 کشور عضو انجمن تجارت آزاد اروپا میشوند.
موضوع دیگری که باید درباره دریافت ویزای شنگن بدانید، این است که این منطقه بیشتر از 4300000 کیلومتر مربع مساحت دارد و جمعیت این منطقه به بیشتر از 420 میلیون نفر میرسد. علاوه بر این موارد، باید گفت که کشورهای عضو منطقه شنگن مانند یک مجموعه کاملا واحد فعالیت میکنند و بیشتر قوانین آنها برای مهاجرت و سفر نیز مشابه یکدیگر است.
کشورهای عضو منطقه شنگن کدام کشورها هستند؟
همانطور که پیش از این نیز گفتیم، شما بعد از دریافت این ویزا میتوانید به همه کشورهایی که عضو این منطقه هستند، بروید. در میان کشورهای عضو این منطقه، سه کشور ایسلند، سوئیس و نروژ، جزو کشورهای اتحادیه اروپا به شمار نمیروند.
علاوه بر این، کشورهای بریتانیا و ایرلند نیز جزو اتحادیه اروپا هستند که در منطقه شنگن قرار نمیگیرند. کشور انگلستان نیز عضو اتحادیه اروپا بوده که بهتازگی از آن خارج شده است. در این قسمت، نام همه کشورهای عضو منطقه شنگن را مشاهده میکنید.
- آلمان
- فرانسه
- مجارستان
- اتریش
- اسلواکی
- بلژیک
- پرتغال
- اسپانیا
- ایتالیا
- لهستان
- سوئیس
- سوئد
- اسلوانی
- هلند
- نروژ
- یونان
- ایسلند
- فنلاند
- دانمارک
- جمهوری چک
- استونی
- لیتوانی
- لوکزامبورگ
- لتونی
- مالت
- لیختنشتاین
- کرواسی
- جزایر فارو
ویزای شنگن چیست؟
در بخش قبل با کشورهای عضو منطقه شنگن آشنا شدید. همانطور که گفتیم، اگر بخواهید به هر یک از این کشورها سفر یا مهاجرت کنید، باید حتما ویزای شنگن داشته باشید. با توجه به این نکته، میتوان گفت که این ویزا در واقع به نوعی مدرک گفته میشود که به شما این اجازه را میدهد تا بتوانید به یکی از کشورهای این منطقه بروید. این ویزا انواع مختلفی دارد که در این مقاله، به همه آنها اشاره خواهیم کرد.
ویزای شنگن چه انواعی دارد؟
همانطور که پیش از این نیز گفتیم، ویزای شنگن انواع مختلفی دارد که هر یک از این نمونهها نیز به قسمتهای مختلفی تقسیم میشوند. پس بهتر است هر یک از این نمونههای این ویزا را بشناسید تا بتوانید برای دریافت آنها بهتر خود را آماده کنید و بدانید که اصلا باید کدام یک از آنها را اخذ نمایید. به طور کلی، این ویزا در سه نوع صادر میشود که عبارتاند از:
ویزای اتحادیه شنگن (USV)
اولین و مهمترین نوع ویزای شنگن که میتوانید برای رفتن به کشورهای عضو این منطقه دریافت کنید، ویزای اتحادیه شنگن است. این ویزا برای افرادی مناسب است که میخواهند به صورت توریستی و گردشگری وارد کشورهای اروپایی حوزه شنگن شوند. در نتیجه، اعتبار خیلی زیادی ندارد و نهایتا اعتبار آن به 90 روز در یک بازه زمانی 6 ماهه میرسد.
مدت زمان اعتبار این ویزا دقیقا از زمانی آغاز میشود که شما پای خود را به خاک کشورهای محدوده شنگن میگذارید. این ویزا هم انواع مختلفی دارد که در این قسمت، انواع آن را نام میبریم.
ویزای ترانزیت شنگن یا نوع A
ویزای ترانزیت فرودگاهی شنگن یا ویزای نوع A یکی از نمونههای شنگن شناخته میشود که اگر مسافران را داشته باشد، فقط میتواند به یکی از فرودگاههای محدوده شنگن خارج شده و هواپیمای خود را تغییر دهد و به یکی از کشورهای خارج از این محدوده بروند. با توجه به این نکته، میتوان گفت که کسی که این نوع ویزا را داشته باشد، به هیچ عنوان اجازه خروج از فرودگاه را ندارد و فقط میتواند در محدوده خود فرودگاه، هواپیمای خود را تغییر داده و برای رسیدن به مقصد اصلی خود، منتظر بماند.
نکته مهمی که باید درباره این نوع ویزا بدانید، این است که اگر مجبور شدید بیشتر از یک فرودگاه در این منطقه تغییر دهید، نمیتوانید این نوع ویزا را بگیرید و نمونه دیگری از ویزای شنگن را داشته باشید. فقط کسانی که عضو پرسنل پرواز هستند و یا شهروندی یکی از کشورهای اتحادیه اروپا را دارند، نیازی به دریافت این ویزا نخواهند داشت.
ویزای شنگن از نوع B
ویزای شنگن از نوع B بیشتر برای ترانزیت و حمل و نقل مورد استفاده قرار میگیرد. شخصی که این ویزا را داشته باشد، میتواند نهایتا 5 روز با خودرو و یا هر وسیله نقلیه دیگری از محدوده شنگن عبور کند و به کشور مقصد خود که خارج از این محدوده است، برسد. مقررات این ویزا به این صورت است که باید حتما قبل از اتمام این 5 روز، همه کشورهای حوزه شنگن را ترک کرده باشید.
ویزای شنگن از نوع C
در نهایت، آخرین نمونه ویزای اتحادیه شنگن از نوع C است که خود این ویزا هم نمونههای مختلفی دارد. کسانی باید از این ویزا استفاده کنند که میخواهند برای سفرهای کوتاه مدت به کشورهای حوزه شنگن بروند. حالا این سفرها میتواند به دلایل مختلفی مانند بازدید از آشنایان، گردش، رویدادهای فرهنگی و یا ورزشی باشد. نمونههای مختلف شنگن از نوع C عبارتاند از:
- ویزای یک بار ورود یا سینگل: با استفاده از این ویزا فقط میتوانید یک بار وارد خاک کشورهای محدوده شنگن شوید و بعد از رفتن به کشور خود، باید مجددا ویزای جدیدی بگیرید و این ویزا باطل میشود.
- ویزای دوبار ورود: در ویزای دوبار ورود، فرد میتواند در یک بازه زمانی 180 روزه تنها دو بار وارد این محدوده شده و مجددا خارج شود.
- ویزای چند بار ورود یا مولتی: همانطور که از نام آن هم میتوان متوجه شد، این نوع ویزا به فرد این امکان را میدهد تا چندین بار وارد محدوده شنگن شده و سپس این محدوده را ترک کند. مدت زمان اعتبار این ویزا 6 ماهه است که در این 6 ماه فقط میتواند 90 روز را در خاک کشورهای حوزه شنگن سپری کند.
ویزای اعتباری منطقه محدود (LTV)
یکی دیگر از نمونههای ویزای شنگن که اعتبار موقتی دارد، ویزای اعتباری منطقه محدود است. این ویزا به صورت موقت برای کسانی صادر میشود که وارد خاک منطقه شنگن شدهاند، اما مدارک معتبری ندارند. افراد با استفاده از این ویزا، میتوانند به کشوری که از آن ویزا را دریافت کردهاند، یعنی کشور مبدا خود بازگردند.
علاوه بر این، ممکن است گاهی مواقع در ویزا مشخص شود که فرد میتواند فقط از چه کشورهایی عبور کند. در این شرایط، این نوع ویزای اعتباری منطقه محدود به افرادی که آن را دارند، کمک میکند تا بتوانند فقط به همین کشورها رفته و مجددا به کشور خود بازگردند. بر اساس شرایط فرد، ویزای اعتباری منطقه محدود میتواند به صورت ویزای کوتاه مدت یا ویزای ترانزیت نیز صادر شود.
ویزای ملی یا ویزای شنگن از نوع D
در نهایت، آخرین نمونه ویزای شنگن که میتواند برای افراد مختلفی صادر شود، ویزای ملی یا ویزای نوع D است. کسانی میتوانند این ویزا را بگیرند که به خاطر اهداف مختلفی مانند مهاجرت تحصیلی یا کاری میخواهند به یکی از کشورهای حوزه شنگن بروند. حتی کسانی که قصد اقامت دائم در یکی از این کشورها را دارند هم باید ویزای ملی شنگن را دریافت کنند.
بسته به شرایط فرد، ویزای ملی میتواند به صورت یک بار ورود یا چند بار ورود صادر شود. اعتبار این ویزا هم به نوع مهاجرت فرد بستگی دارد. بهعنوان مثال، برخی از این نمونههای ویزا 2 سال و برخی دیگر 4 سال اعتبار دارند.
ویزای یک بار ورود شنگن نوع D
ویزای یک بار ورود ملی برای افرادی صادر میشود که میخواهند برای یک بازه زمانی بسیار کوتاه و مشخص، به یکی از کشورهای این حوزه بروند و سپس خیلی سریع به کشور خود برگردند. بهعنوان مثال، افرادی که بخواهند از خدمات درمانی یکی از کشورهای عضو منطقه شنگن استفاده کنند و درمان شوند، میتوانند ویزای یک بار ورود بگیرند.
ویزای چند بار ورود شنگن نوع D
ویزای چند بار ورود دقیقا در مقابل ویزای سینگل قرار میگیرد و به دریافت کنندگان آن، اجازه میدهد که چندین بار بین کشور خود و منطقه شنگن رفت و آمد کنند. البته هر کسی امکان دریافت این نوع ویزا را ندارد و مهمترین کسانی که میتوانند این ویزا را دریافت کنند، به شرح زیر هستند. پس اگر شما هم جزو هر یک از دستههای زیر هستید، میتوانید این نوع ویزا به صورت چند بار ورود را دریافت کنید.
- متخصصان، ورزشکاران و هنرمندان برای نشان دادن مهارتهای خود
- دانشجویان بینالمللی برای انجام پروژههای علمی و پژوهشی
- دانشجویان بینالمللی برای گذراندن یک دوره آموزشی یا پژوهشی در یک مقطع تحصیلی مشخص
- کسانی که به خاطر محدودیتهای پزشکی نمیتوانند این منطقه را ترک کنند
شرایط دریافت ویزای شنگن
در قسمتهای قبل با نمونههای مختلف ویزای شنگن آشنا شدید. اکنون به احتمال خیلی زیاد با توجه به شرایط خود میتوانید متوجه شوید که کدام یک از این نمونهها برای شما مناسبتر هستند. بعد از این که متوجه شدید که باید کدام یک از نمونههای این ویزا را دریافت کنید، نوبت به آن میرسد که شرایط دریافت این ویزا را نیز بشناسید و خود را برای این شرایط آماده کنید. مهمترین شرایطی که باید برای اخذ این ویزا داشته باشید، عبارتاند از:
اثبات هدف سفر
اول از همه، شما باید به افسر پرونده ثابت کنید که میخواهید به چه دلیلی به کشورهای حوزه شنگن سفر کنید. با داشتن مدارک کافی در هر یک از شرایط مختلف، میتوانید این مسئله را ثابت کنید. بهعنوان مثال، اگر بخواهید مهاجرت کاری کنید، باید مدارک سابقه کاری و اگر بخواهید مهاجرت تحصیلی کنید هم باید سوابق تحصیلی خود را ارائه دهید.
تمکن مالی
فرقی ندارد که شما میخواهید کدام یک از نمونههای این ویزا را دریافت کنید و به چه دلیلی به این کشورها بروید. در هر شرایطی، باید به افسر پرونده ویزا ثابت کنید که توانایی پرداخت هزینههای بلیت و رفت و آمد خود را در این کشور دارید. برای هر یک از روشهای مختلف مهاجرت به کشورهای حوزه شنگن، میزان تمکن مالی هم متفاوت است.
گردش حساب
از دیگر شرایط مهم دریافت شنگن این است که گردش حساب بالایی داشته باشید و این گردش حساب را با ارائه مدارک کافی از بانک نشان دهید. به این منظور، باید گردش حساب مالی 6 ماهه آخر را از بانک گرفته و به افسر ارائه دهید.
مراحل دریافت ویزای شنگن
در این قسمت، مهمترین مراحلی که باید برای دریافت ویزای شنگن طی کنید را به صورت مختصر نام میبرید. پس اگر میخواهید برای یکی از کشورهای حوزه شنگن سفر کنید، حتما باید این مراحل را بدون کم و کاست انجام دهید.
- انتخاب نوع ویزا
- تعیین کشور مقصد و برقراری ارتباط با سفارت همان کشور
- درخواست ویزا حداقل 3 ماه قبل از شروع سفر
- گرفتن وقت سفارت از کشور مقصد در حوزه شنگن
- تکمیل فرم درخواست ویزا به صورت دقیق
- جمعآوری مدارک (مدارک شناسایی، بیمه سفر، دو قطعه عکس رنگی، فرم تکمیل شده درخواست ویزا، بلیت رفت و برگشت، مدارک محل اقامت، تمکن مالی، پاسپورت با اعتبار کافی و…)
- ارائه مدارک و پرداخت هزینههای لازم به سفارت
سخن پایانی
در این مقاله اطلاعات کاملی درباره شنگن به دست آوردید و متوجه شدید که چطور باید این ویزای مهم را دریافت کرد. همانطور که گفتیم، شنگن انواع مختلفی دارد که شما باید بر اساس شرایط خود، انتخاب کنید که کدام یک از آنها را به دست بیاورید. سپس بر همان اساس، مدارک خود را به طور کامل آماده کرده و به سفارت ارائه دهید. در آخر هم منتظر بمانید تا سفارت جواب درخواست ویزای شما را بدهد که بین 15 تا 30 روز به طول میانجامد.